Coaching itsetuntemisen apuna

 

Ohjausmuotoja on monia, kuten mentorointi, konsultointi ja coachaus. Kaksi ensimmäistä mainitsemastani ohjausmuodosta onkin useimmille jo tuttuja, mutta viime vuosina suosiota kerännyt coachaus on vielä vieraampi käsite. Mitä coaching on ja miten pystyn käyttämään sitä omassa elämässäni?

Mitä on coaching?

Coachauksen tarkoitus on auttaa asiakasta asettamaan ja pääsemään tavoitteisiinsa vuorovaikutuksen avulla. Couchausta voivat käyttää kaikki yksityishenkilöstä yrityksiin. Coach voi olla tarpeen esimerkiksi elämän ja työuran muutoksien yhteydessä tai jos on haasteita kehittymisessä ja jaksamisessa. Coach ei anna valmiita ratkaisuja, vaan haastaa asiakastaan ajattelemaan ja löytämään itse vastauksia esittämällä erilaisia kysymyksiä. Tunteehan asiakas itsensä parhaiten. Coach pystyy esimerkiksi auttamaan asiakasta löytämään kaikki käytössä olevat voimavarat, joita ei välttämättä edes itse tunnista (Suomen coaching-yhdistys s.a.).

Kuva 1. Coaching (Bing s.a.)

Mitä hyötyä coaching-taidoista on?

Coaching-taitoja pystyy käyttämään myös arkielämässä. Coaching-taitoja ovat yhteyden luominen, kuuntelu, luottamuksen rakentaminen ja kysyminen (Esimies itsensä johtajana ja coachina luentodiat 2022). Coachingia harjoittelemalla paranee kykysi kuunnella ja ymmärtää keskustelukumppaniasi, se myös osoittaa aitoa kiinnostusta ja halua oppia. Coachin ajatusmalli keskustellessa ei ole ”Mitä sanon seuraavaksi?” vaan ”Mitä kysyn seuraavaksi?”. Kun maltat kuunnella avoimesti keskustelukumppaniasi, syvenee keskustelun laatu takuulla.

Coaching-taitoja harjoittelemalla oppii myös kysymyksen asettamista. Kun osaa esittää kysymyksen objektiivisesti ilman johdattelemista tai syyttämistä, rakentaa se yhteyttä ja luottamusta keskustelukumppaniin. Avoimet kysymykset, jotka ovat muotoiltu selkeästi motivoivat keskustelukumppania kertomaan autenttisia näkemyksiä ja silloin keskustelusta saa täyden potentiaalin irti. (Esimies itsensä johtajana ja coachina luentodiat 2022.).

Kuva 2. Itsetuntemus (Bing s.a.)

Coachaamiseen ei aina tarvita ulkopuolista ammattilaista, vaan myös itse voi oppia coachaamaan itseään. Netistäkin löytyy toimivia coaching menetelmiä ja kysymyksiä, joiden avulla pystyy rationaalisesti selvittämään omat mahdollisuudet, voimavarat, tavoitteet ja miten tavoitteisiin pääsee. Itsensä coachaaminen parantamaan itsetuntemusta ja -luottamusta, jotka taas auttavat jatkossakin tavoitteiden saavuttamisessa.

Oletko itse jo käyttänyt coaching menetelmiä?

#Coaching #Coachaus #Valmentavajohtaminen #Itsensäjohtaminen


Lähteet:

Haaga-Helia Moodle. Itsensä johtaminen - LEA3LH101A-3020. Esimies itsensä johtajana ja coachina luentodiat. 2022. Luettu 21.2.2022.

Suomen coaching-yhdistys. Mitä coaching on? Luettavissa: https://www.coaching-yhdistys.fi/mita-coaching-on/ Luettu 21.2.2022

Kommentit

  1. Kiitos hyvästä blogitekstistä! Olen coachannut itseäni kysymällä itseltäni hyödyllisiä kysymyksiä, kuten esim. miten estän negatiivisen asian x tapahtumisen jatkossa?

    Blogilla on mielenkiintoinen otsikko ja hyvin tehty ingressi. Blogin rakenne on myös selkeä ja väliotsikoita käytetty hyvin. Olet myös selittänyt termit todella hyvin ja valinnut hyvät kuvat. Lisäisin blogiin esim. kuvien lähteet hyperlinkkeinä ja toisin esiin vielä enemmän omaa persoonaa ja omia kokemuksia. Diana Lattu :)

    VastaaPoista
  2. Moi Lotta!

    Mielestäni se miten selitit coachingin oli aivan täydellinen. En ennen Itsensä johtaminen- kurssia ollut käyttänyt coaching menetelmiä, mutta olen muutaman kerran harjoitellut coachingia ja mielestäni se on ihan hyödyllinen harjoite. Siinä pääsee pohtimaan asioita ja joskus tajuaa ihan uusia näkökulmia asiasta, joka on mielen päällä.

    Komppaan Dianaa siinä, että olisi ollut kiva kuulla omia kokemuksia liittyen coachingiin. Blogiteksti oli mielenkiintoinen ja helppolukuinen!

    Terveisin Janne Kähö

    VastaaPoista
  3. Moikka,
    Ennen tätä kurssia en ollut perehtynyt coachaukseen. Kurssin coachaus harjoitukset eivät ole olleet helppoja mutta coachaus vaatikiin harjoittelua. Harjoittelun voisi aloittaa, vaikka coachaamalla itseä.

    Blogisi on hyvin rakennettu ja selkeä. Blogien otsikot ovat olleet hyviä. Tässä blogitekstissä olet onnistunut selittämään coachauksen perusteet selkeästi ja ytimekkäästi. Kuten aikaisemmat kommentoijat, kaipasin myös omaa pohdintaa ja kokemuksia esimerkiksi kurssin coachaus harjoituksista.
    -Niina K-

    VastaaPoista
  4. Hei!

    Aloituskappale oli onnistunut, sillä se teki juuri mitä pitääkin: kiinnitti huomion ja kiinnostuin lukemaan lisää. Blogitekstissä oli alussa esitelty kattavasti, mutta tiiviisti ja hyvin, mitä coaching on ja mitä hyötyä siitä on. Teksti oli sujuvaa ja sitä oli mukava lukea ja sain sellaisen vaikutelman, että olit perehtynyt aiheeseen hyvin. Jos jotain rakentavaa voisin sanoa, niin jotain omakohtaista kokemusta tai pohdintaa olisi voinut olla. Lopussa oli hyvä vihje, että jokainen voi itse perehtyä aiheeseen, ja että itseään voi coachata ilman ulkopuolisia. Kysymykseesi vastatakseni: Olen itseasiassa huomannut käyttäneeni coachausta omassa elämässäni, melkeinpä huomaamattani. Etenkin keskustelussa kysymysten asetteleminen niin, ettei yritä antaa toiselle neuvoja ja vastauksia, on onnistunut hyvin coaching harjoitusten jälkeen. Eli toisten kuuntelemisessa koen kehittyneeni hieman.

    -Ida T

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit