4. Miten HR mahdollistaa organisaation tavoitteisiin pääsyn?

Aikaisemmat postaukseni ovat koskeneet HR:n roolia lähinnä henkilöstön menestystä tukemassa. HR auttaa ja tukee kuitenkin yhtä lailla organisaatiota, jonka takia tässä postauksessa keskityn HR:n rooliin organisaation strategian toteuttajana henkilöstöjohtamisen porrasmallin avulla. 

 

Kuva 1. HR organisaation tavoitteiden mahdollistajana (Bing s.a.)


Henkilöstöjohtamisen porrasmalli

Henkilöjohtaminen voidaan jakaa porrasmalliin, jonka avulla on helpompi ymmärtää henkilöstöjohtamisen prosessi. Jos alimmat portaat ovat huterat, on ylemmille portaille vaikeampi päästä. Ylin, eli viides portaista on perimmäinen päämäärä, johon henkilöstöjohtamisella pyritään, eli yrityksen menestys. Neljäs porras on organisaation toimintakyky, kolmas henkilöstövoimavarat, toinen henkilöstökäytännöt ja ensimmäinen on henkilöstöjohtamisen puitteet ja resurssit. HR:n tehtävänä on pitää huoli siitä, että portaat ovat vankat ja ne käydään askel kerrallaan. (Viitala 2021.)

1. porras: henkilöstöjohtamisen puitteet ja resurssit

Ensimmäistä askelta ottaessa täytyy selvittää yrityksen strateginen rooli sekä linjaukset, ja se, että yrityksellä on riittävät henkiset, fyysiset ja taloudelliset resurssit. Näiden pohjalta henkilöstökäytäntöjä aletaan kehittämään. (Viitala 2021.)

2. porras: henkilöstökäytännöt

Toinen porras rakentuu toimivien ja tehokkaiden henkilöstökäytäntöjen varaan. Näitä ovat henkilöstösuunnittelu, henkilöstön hankinta, perehdyttäminen, suoriutumisen johtaminen, palkitseminen, osaamisen kehittäminen, kyvykkyyksien ja työurien hallinta, henkilöstösiirtojen ja -vähennysten hallinta, sisäinen viestintä, työhyvinvoinnista huolehtiminen, esihenkilötyön johtaminen sekä osallistaminen. (Viitala 2021.)

3. porras: henkilöstövoimavarat

Kolmannella portaalla selvitetään organisaation inhimilliset voimavarat, eli onko yrityksellä sopiva määrä henkilöstöä, jolla on oikeanlaista osaamista, on hyvinvoiva, on sitoutunut tavoitteisiin ja kykenee hyviin suorituksiin. (Viitala 2021.)

4. porras: organisaation toimintakyky

Neljännen portaan organisaation toimintakyvyllä tarkoitetaan organisaation kykyä pystyä hyödyntämään markkinan mahdollisuuksia sekä kykyä selviytyä mahdollisista ongelmista. Inhimillisten voimavarojen kannalta kilpailukyvyn kannalta tärkeitä asioita ovat joustavuus, ketteryys, kehittyminen, uudistuminen, innovatiivisuus, tehokkuus, laatu ja tuottavuus. (Viitala 2021.)

5. porras: yrityksen menestys

Viimeisellä portaalla voidaan huomata aiemmilla portailla tehty työ, ja se sitoo henkilöstöjohtamisen perimmäiset tavoitteet omistajien ja johtajien tavoitteisiin.  (Viitala 2021.)  

Kuva 2. henkilöstö ja portaat (Bing s.a.)

Ajatuksia porrasmallista

Porrasmalli auttaa käsittämään HR:n roolin pääperiaatteet organisaation strategian toteuttamiseksi. Ymmärrän, miksi porrasmalli on rakennettu, sillä henkilöstöjohtamiseen sisältyviä tehtäviä on valtava määrä, joten on järkevää esittää jonkinlainen malli helpottamaan monimutkaisen roolin kuvausta. Käytännössä HR:n tehtävät eivät kuitenkaan kulje järjestyksessä portaita pitkin, vaan henkilöstöä johdettaessa täytyy olla muutosvalmis. Ihmiset eivät toimi kuin koneet, vaan aina sattuu yllätyksiä ja niiden mukaan pitää pystyä muuttamaan kaavaa ja pomppimaan rappusilta toisille, sekä korjaamaan niitä tarpeen tullen.


Lähde:

Viitala, R. 2021. Henkilöstöjohtaminen : keskeiset käsitteet, teoriat ja trendit. 1.4 Henkilöstöjohtamisen porrasmalli. Edita Publishing Oy. Helsinki. E-kirja. Luettu 8.5.2022.


Kommentit

  1. Tuoreelle HR:lle tällainen porrasmalli on varmasti oiva työkalu. Etenkin, jos porrasmalliin on esimerkiksi esihenkilön/johtoryhmän toimesta täytetty kullekin portaalle organisaation ja sen henkilöstön tukemiseen vaadittavia keskeisiä elementtejä. Uskon myös, että todellisuudessa näitä portaita ei kuljeta askelma askelmalta, vaan paikoitellen saattaa hyppelemisestä olla hyötyä. Portaiden sisällöstä on silti HR:llä hyvä olla näkemys, ettei niihin kompastu. Jonkin toisen ammattilaisen mielestä portaiden järjestyksessä saattaa olla myös painotuseroja eli mikä on ensimmäinen askelma ja mikä vaikkapa neljäs. Uskon kuitenkin kaikkien portaiden olevan tärkeitä organisaation menestykseen tähdättäessä.

    VastaaPoista
  2. Kirjoitat viimeisessä kappaleessa itsekin etteivät työntekijät ole koneita ja vaikka porrasmalli antaa hyvän yleiskuvan tarvittavista vaiheista, ei se ole automaattinen avain onneen!
    Porrasmalli ei mielestäni ota hirveän hyvin huomioon esimerkiksi valmentavaa henkilöstöjohtamista, vaan ennemminkin edellytykset sellaisen toteuttamiseen.

    VastaaPoista
  3. Moi!

    Porrasmalli kuvaa hyvin henkilöstöjohtamista. Tällaiset porrasmallin kuvaukset elävöittävät mukavasti blogia ja tekevät siitä kiinnostavan. Blogi oli myös visuaalisesti miellyttävä ja sitä oli helppo lukea.

    Veikka

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit