Ajanhallinnalla lähemmäksi tavoitteita – Kuinka onnistua?

Meillä kaikilla on vuorokaudessa 24 tuntia. Kysymys kuuluukin, että kuinka voisimme käyttää nämä mahdollisimman tehokkaasti. Miksi tuntuu, että joillain on enemmän aikaa käytettävissä tavoitteelliseen toimintaan kuin toisilla? 

Mikä lasketaan tavoitteelliseksi toiminnaksi?

Tavoitteellinen toiminta voi olla kaikkea, mikä tukee henkilökohtaisia tavoitteita. Esimerkiksi jos tavoitteena on urheilusuoritus, on silloin tarpeeksi pitkät yöunetkin tavoitteellista toimintaa. Tavoitteellisen toiminnan tunnusmerkki on, että tekee asioita jonkun päämäärän vuoksi. Jotta toiminta olisi tavoitteellista, tulisi sen olla hyvin suunniteltua, aikataulutettua ja strukturoitua. Pitää jättää aikaa myös rauhoittumiselle ja muille asioille. Kyse ei ole loppuun kulumisesta, sillä eihän se olisi tavoitteiden kannalta hyödyllistä. 

kuva 1. tavoitteiden saavuttaminen (Bing s.a.)

Ajanhallinnan keinot – Näin onnistut!

Nyyti ry:n ajanhallinta artikkelin mukaan ajanhallinta on onneksi opeteltavissa oleva asia. Artikkelissa kerrotaan ajanhallinnan puutteen johtavan negatiivisiin tunteisiin, stressiin ja uupumukseen. Usein kiire syntyy kuitenkin itse aiheutetusta asioiden lykkäämisestä. Tämä on siis korjattavissa ajanhallinnan keinoilla. (Nyyti ry s.a.) 

Toimiviksi todettuja ajanhallinnan keinot:

1. Kalenterin pitäminen. 

Oli kyseessä sitten paperikalenteri tai elektroninen versio, mikään ajanhallinnan väline ei päihitä kalenteria. Kun saa kaikki elämän osa-alueiden tärkeät päivämäärät, ajat ja paikat missä tulee olla samaan paikkaan, pystyy helposti huomaamaan myös, milloin on vapaata aikaa.

2. Säännöllinen unirytmi. 

Säännöllinen unirytmi auttaa hahmottamaan ajankulua. Jos unirytmi heittelehtii paljon, ei kroppa pysy perässä. Väsyneenä ei pysty toimimaan yhtä tavoitteellisesti kuin virkeänä.

Kuva 2. Kalenteri (Bing s.a.)

3. Asioiden tekeminen etukäteen. 

Kaikkea ei kannata aina tehdä vasta, kun deadlinet iskee vastaan ja asia on pakko tehdä. Taakkaa keventää, kun aloittaa silloin, kun asian kanssa ei vielä ole kiire. 

4. Priorisointi

Kaikkeen ei riitä aina aika, ja siksi ajanhallinnan kannalta on tärkeää tehdä tärkeimmät asiat ensin. Priorisoinnin helpottamiseksi on kehitelty erilaisia auttavia kaavioita, voit esimerkiksi löytää ratkaisun Eisenhowerin matriisin avulla (Eisenhower s.a.).

5. Rutiinit

Rutiinit nopeuttavat arkisia asioita ja siksi joskus autopilotilla toimiminen on hyvästä. Tällöin energiaa säästyy vaativimpiin tehtäviin. Rutiinin voi opetella esimerkiksi motivoimalla itsesi siihen. Kun toistat asiaa, josta haluat tehdä rutiinin ja palkitset itsesi siitä, aivot muodostavat siitä merkki-tapa/rutiini-palkinto -kaavan, ja siitä muodostuu rutiini. Tämä on tutkittu jo vuonna 1948 rottien avulla, kyseisestä testistä on video katsottavissa tästä (Youtube s.a.).


Kerro kommenteissa sinun parhaat ajanhallinnanvinkkisi!


#ajanhallinta #rutiinit #priorisointi #tavoitteet #tavoitteellinentoiminta 


Lähteet: 

Eisenhower. Introducing the Eisenhower matrix. Luettavissa: https://www.eisenhower.me/eisenhower-matrix/  Luettu 14.2.2022

Nyyti ry. Ajanhallinta. Luettavissa: https://www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/ajanhallinta/  Luettu 14.2.2022

Youtube. Hungry Rat 'Motivation and Reward in Learning' 1948 Yale University; Psychology Experiments. Katsottavissa:  https://www.youtube.com/watch?v=qbL3c_Yxv0o  Katsottu 14.2.2022


Kommentit

  1. Moi Lotta!
    Pidin siitä miten selitit tavoittellisen toiminnan tekstin alussa. Se oli selkeä ja hyvin konkreettisen esimerkin kautta selitetty. Tykkään myös miten vinkkeihin on panostettu. Monet kertomasi vinkit ovat omassa elämässäni joko hyvin auttavaisia tai asioita joihin minun pitäisi tavoitteellisuuden kannalta panostaa. Olen huomannut miten vinkit 2-5 ovat erittäin tärkeitä ja niiden ylläpito auttaa tekemisessä paljon. Selkeä ja helppolukuinen blogi!

    Terveisin Janne Kähö

    VastaaPoista
  2. Moi!

    Blogisi on hyvin jäsennelty ja tästä syystä sitä oli miellyttävä lukea. Listaamasi ajanhallinnan keinot ovat sellaisia, joita itsekin pyrin käyttämään ja joista varmasti jokainen hyötyy. Erityisesti rutiinit ovat lähellä omaa sydäntäni ja ne ovat tuoneet suuresti helpotusta omaan kiireiseen arkeeni. Kun tekemiseen on kehittänyt toimivat rutiinit, päivittäin toistuvat asiat tulee hoidettua tehokkaammin pois, eikä niitä tarvitse silloin sen enempää miettiä.

    Priorisointi on sellainen asia, jossa itsellä riittää vielä opeteltavaa. Kuten tekstissä kirjoititkin, aika ei tosiaan riitä kaikkeen ja itselle on vaatinut (ja vaatii edelleen) opettelua osata sanoa useammin asioihin "ei" ja myös arvottaa sitä, kuinka paljon mikäkin asia vaatii panostusta.

    -Eva

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit