1. Mitä HR tekee 2020-luvulla?

HR on lyhenne sanoista human resources, eli karkeasti suomennettuna se tarkoittaa ihmisresursseja. HR työntekijät työskentelevät siis henkilöstöhallinnon parissa, mutta mikä kaikki kuuluu HR:n tehtäviin? 

Selaillessa HR-alan avoimia työpaikkoja, voi huomata, että HR:n työtehtävät voivat vaihdella rajusti eri yritysten välillä. Joihinkin yrityksiin haetaan henkilöstöhallintaan työntekijää hyvin tarkkaan ja suppeaan työnkuvaan ja joissain yrityksissä taas haetaan vain yhtä HR työntekijää joka hoitaa kaiken henkilöstöhallintoon liittyvän yksin. (Oikotie 2022).

Kuva 1. HR työtehtäviä 2020-luvulla (Bing s.a.)

Yritysten HR työnkuvien monipuolisuus on hyvä asia, sillä silloin jokainen, jota ala kiinnostaa, voi hakea juuri omiin vahvuuksiinsa sopivaa paikkaa. Moni yrityksistä hakee esimerkiksi vain rekrytointitehtävään tai vaikka tietyn kielen osaajaa, silti kaikki henkilöstöön liittyvä menee termin HR alle. 

Eniten yritykset hakivat HR-tehtäviin HR-asiantuntijoita ja koordinaattoreita suomeksi, englanniksi sekä ruotsiksi, erilaisia konsultteja, rekrytoijia sekä assistentteja ja harjoittelijoita. Tehtäviä löytyi niin vasta-alkajalle kuin kokeneemmallekin. (Oikotie 2022).

Kuva 2. HR työtehtäviä 2020-luvulla (Bing s.a.)

Esimerkiksi Azets insight Oy hakee payroll & HR specialistia, jonka tehtävänä on toimia kokeneena palkanlaskennan asiantuntijana. Tehtäviin kuuluu asiakasyritysten palkanlaskenta, raportointi ja asiakkaiden tukeminen ja neuvonta koko työsuhteen elinkaareen liittyvissä asioissa. (Azets insight Oy.). Geologian tutkimuskeskus taas hakee HR-suunnittelijaa, jonka tehtäviin kuuluu monipuolisia rekrytoinnin, perehdyttämisen ja osaamisen kehittämisen tukitehtäviä (Geologian tutkimuskeskus 2022). Kolmantena esimerkkinä Biisoni, joka hakee henkilöstöassistenttia, jonka työnkuvaan kuuluu muun muassa kollegoiden auttaminen, työpaikkailmoitusten sisällöntuottaminen, työnhakijaviestintä ja markkinointimateriaalien tuottaminen (Biisoni 2022). Kaikki tehtävät ovat sisällöltään aivan erilaisia, mutta kaikki nämä kuuluvat HR-alaan. 

Voidaan siis todeta, että 2020-luvulla HR ei ole vain työhakemusten läpikäyntiä, työehtosopimusten pilkun tarkkaa ulkoa opettelua ja työntekijöiden lomien sommittelua, vaan se voi olla mitä tahansa yrityksen henkilöstöön liittyvää toimintaa.


Lähteet:

Biisoni 2022. Henkilöstöassistentti Biisonille. Työpaikkailmoitus Oikotie. Luettavissa: https://tyopaikat.oikotie.fi/avoimet-tyopaikat/henkilostoassistentti-biisonille/1592568. Luettu 3.4.2022.

Oikotie 2022. HR suodatettu työpaikkahaku. Luettavissa: https://tyopaikat.oikotie.fi/tyopaikat/suomi/hr. Luettu 3.4.2022. 

Azets insight Oy 2022. Payroll & HR-specialist. Työpaikkailmoitus Oikotie. Luettavissa: https://tyopaikat.oikotie.fi/avoimet-tyopaikat/payroll-hr-specialist/1599220. Luettu 3.4.2022.

Geologian tutkimuskeskus 2022. HR-suunnittelija (rekrytointi, perehdytys ja osaamisen kehittäminen). Työpaikkailmoitus Oikotie. Luettavissa: https://tyopaikat.oikotie.fi/avoimet-tyopaikat/hr-suunnittelija-rekrytointi-perehdytys-ja-osaamisen-kehittaminen/1596672. Luettu 3.4.2022. 


Kommentit

Suositut tekstit