3. Miten AI, RPA JA VR näkyvät tulevaisuudessa HR:n työssä?

Viime postauksessa käsittelin henkilöstöjohtamisen nykyistä tilannetta. Tässä postauksessa aion syventyä siihen, miten HR-työn ennustetaan lähitulevaisuudessa kehittyvän. Ennen kaikkea HR-työn odotetaan muuttuvan entistä virtuaalisemmaksi, tästä syystä rajaankin postauksen erityisesti teknologisiin muutoksiin. 

Teknologia ei viekään työpaikkojamme, vaan luo niitä

Ennustetaan, että HR:n alle on tulossa kokonaan uusia aloja. Esimerkiksi employee experience scientist (vapaasti suomennettuna työntekijäkokemuksen tutkija) analysoi työntekijäkokemusta kilpailuedun näkökulmasta käyttäen tekoälyä (AI) hyväksi datan analysoinnissa ja luomisessa. Tekoälyä ymmärtävästä HR-työntekijästä on kilpailuetua, sillä hän pystyy analysoimaan henkilöstöanalytiikkaa moniulotteisemmin ja syvällisemmin, sekä pystyy käyttämään sitä strategisesti henkilöstön kehittämiseksi (KPMG US 2020). Vaikka teknologiat pystyvät oikaisemaan HR:n rutiinitehtäviä, ei inhimillisiä osa-alueita pystytä korvaamaan. Kaikki näistä teknologioista tarvitsevat henkilöitä, jotka osaavat tulkita niitä ja siirtää käytäntöön niiden ratkaisut. Teknologiat ovat siis työkaluja, eivät korvaajia. 

Kuva 1. Datan analysointi (Bing s.a.)

Mitä ovat AI, RPA ja VR?

Tekoälyn (AI) lisäksi tulevaisuudessa käytetään entistä enemmän muitakin teknologioita, kuten ohjelmistorobotiikkaa (RPA) sekä virtuaalitodellisuutta (VR). Tekoäly pystyy oppimaan asioita ilman ihmisen panosta jo olemassa olevien tietojen algoritmeja hyödyntämällä, tätä voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi tulevaisuuden ennustamisessa. HR:lle tästä on apua muun muassa tilanteessa, jossa pitää selvittää kuinka paljon henkilöitä olisi kannattavinta rekrytoida. Ohjelmistorobotiikan avulla taas voidaan automatisoida HR:n yksinkertaisia tehtäviä ihmisen syöttämien kaavojen avulla. Virtuaalitodellisuutta voidaan käyttää HR:ssä esimerkiksi rekrytointitilanteessa, jossa voidaan luoda työnhakijalle VR-kokemus oikeasta työympäristöstä ja nähdä miten hän toimisi siinä (Sympa 2020).

Kuva 2. Virtuaalitodellisuus työnhaussa (Bing s.a.)

Käytetäänkö tekoälyä yrityksissä jo?

59 % yrityksistä on sitä mieltä, että alojen uudistaminen tekoälyä tukevaksi on tärkeää yrityksen menestyksen kannalta lähitulevaisuudessa, mutta vain 7 % kertoo olevansa silti valmis muutokseen (Deloitte 2020). Tekoälyä pidetäänkin seuraavana suurena askeleena yrityksille, Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai on jopa sanonut: “Pidän sitä perustavanlaatuisempana kuin sähköä tai tulta.” (Sympa 2020). Askel on kuitenkin suuri investointi ja sen riskejä on jo havaittu. Esimerkiksi Amazon joutui kohun keskelle, kun heidän tekoälynsä osoittautui syrjiväksi työnhaussa. Algoritmit laskivat menestystekijäksi miehen sukupuolen, sillä se toistui monilla menestyneillä ammattilaisilla. Algoritmi oli siis oppinut, etteivät naiset menesty asemassa ja työhakemukset lensivät suoraan roskakoriin (Talouselämä 2019). Onneksi virheet voidaan kuitenkin ottaa huomioon ja opettaa algoritmeja uudelleen. Virheiden kautta voidaan oppia ja siksi muutosta ei kannata pelätä. 

Mitä mieltä sinä olet näistä teknologioista?


Lähteet:

Deloitte 2020. Human capital trends 2020. Ladattavissa: https://www2.deloitte.com/fi/fi/pages/human-capital/articles/hc-trends-2020.html. Luettu 10.4.2022. 

KPMG US 2020. Future of HR role of the future: Employee experience scientist. YouTube-video. Katsottavissa: https://www.youtube.com/watch?v=u852iKIQ06M. Katsottu 10.4.2022. 

Sympa 2020. HR:N TRENDIT 2020 – OPPAASI HENKILÖSTÖHALLINNON TULEVIIN TRENDEIHIN. Luettavissa: https://www.sympa.com/fi/kirjasto/ebookit-ja-oppaat/tarkeimmat-hr-trendit-2020. Luettu 10.4.2022.

Talouselämä 2019. Amazon päätti lopettaa tekoälyyn perustuvan kokeilunsa havaittuaan, että se syrji naisia. Luettavissa: https://www.talouselama.fi/uutiset/amazon-paatti-lopettaa-tekoalyyn-perustuvan-kokeilunsa-havaittuaan-etta-se-syrji-naisia/a946332f-7f47-337c-bd34-86d35984210a. Luettu 10.4.2022. 


Kommentit

  1. Moi!
    Kiitos mielenkiintoisesta ja ytimekkäästä kirjoituksesta. Käytännön esimerkit avasivat konkreettisesti, mitä kukin teknologia voisi HR-työssä tarkoittaa, se teki lukemisesta mielekästä. On totta ja huomioon otettavaa, että algoritmit voivat sisältää noinkin suuria ja ongelmallisia virheitä. Pohdin, onko ihmisen mahdollista ennalta ottaa huomioon kaikki mahdolliset virheet ja korjata ne ennen vahinkojen syntymistä, vai kuuluvatko kyseiset ongelmat pakollisena lisänä teknologian käyttöön. -Riina

    VastaaPoista
  2. Moikka Lotta! :)

    Kiitos hyvästä kirjoituksesta ja mieltä avaavista pointeista! Erityisesti silmiini jäivät prosenttiluvut ja onkin sangen erikoista että lähes 60 % vastanneista oli sitä mieltä tekoälyllä alojen uudistaminen on tärkeää, mutta vain 7 % olisi valmiita tähän muutokseen! Mielenkiintoista :D Amazonin esimerkki mielestäni loistava kuvaamaan sitä, että inhimillisyydelle tulee olemaan tarve jatkossakin :)

    VastaaPoista
  3. Moi! AI oli näistä termeistä jollain tasolla tuttu, mutta RPA ja VR olivat vieraampia termejä. :D Todella mielenkiintoista tuo virtuaalitodellisuuden hyödyntäminen rekrytoinnissa. Sen avulla voi testata vaikka henkilön paineensietokykyä ja muita piirteitä. Emme edes tiedä vielä, mitä hyötyjä ja mullistuksia digitalisaatio on tuomassa HR-kenttään. Onneksi myös syrjintään, jota algoritmien käyttö on tuonut, ollaan jo tässä vaiheessa herätty ja niitä pyritään oikomaan. Tämä on tietenkin vain heijastus niistä rakenteista, joita yhteiskunnassa jo on.. Kiitos kattavasta ja monipuolisesta blogitekstistä!

    VastaaPoista
  4. Hei!

    Teknologian ja etenkin tekoälyn suuri haaste nykypäivänä tosiaan on se, ettei se omaa (ainakaan vielä) sen suurempaa eettistä näkökulmaa tai moraalia, ellei sitä sille erikseen opeteta. Hyvänä esimerkkinä juuri tuo mainitsemasi amazonin syrjintätapaus, sillä päätöksiä ei missään nimessä tulisi tehdä pelkkien laskelmien varassa. Vastuullisuus onkin jo moneen kertaan mainittu olevan yksi isoista tulevaisuuden trendeistä teknologian ohella. VR teknologian käyttäminen HR:ssä oli minulle uusi juttu ja todella mielenkiintoista, että toit sen tähän blogiin ja avasit sen toimintaa. Heinoa nähdä mihin kaikkeen me ihmiset osaammekaan valjastaa teknologiaa.

    -Ida

    VastaaPoista
  5. Mielenkiintoisia poimintoja tulevaisuuden HR työstä. Olen samaa mieltä siitä, että teknologia tulee ennemmin luomaan uusia työpaikkoja kuin korvaamaan niitä.
    Erityisen mielenkiintoinen poiminta oli sinulta kohu Amazonin rekrytointi-prosessista. Yleensä aina puhutaan tietokoneiden tehokkuudesta ja inhimillisen virheen mitätöinnistä, mutta tässä oli esimerkkinä kuinka algoritmi syyllistyi syrjintään. Hyvä esimerkki siitä kuinka tietokoneet eivät kuitenkaan pysty ajattelemaan kuin ihmiset.
    - Kaisa Jokela

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit